Header Ads Widget

Denzel Washington

Biografie Denzel Washington

Denzel Washington s-a născut 28 decembrie 1954 în Mount Vernon, New York, SUA și este actor din 1975.

De doua ori laureat al Premiilor Academiei, este intotdeauna in cautarea unei noi provocari; filmele sale variate si interpretarile dramatice sunt o proba in favoarea acestui spirit eclectic. Incepand cu Trip, sclavul fugar cu sufletul plin de ura din "Glory", trecand la Steven Biko, africanul care lupta pentru libertate in ‘Cry Freedom"; de la tragica figura istorica shakespeariana din ‚Richard al III-lea" la Bleek Gilliam, trompetistul afemeiat din "Mo’ Better Blues’ al lui Spike Lee, Wsahington a surprins si incantat publicul cu o paleta larga de personaje pline de culoare, carora le-a imprumutat marca personalitatii sale distincte.



De curand, Denzel Washington si-a facut debutul regizoral (in decembrie 2002) cu "Antwone Fisher". Bazat pe o poveste adevarata, filmul a fost laudat de critici si a obtinut Premiul Stanley Kramer din partea the Producers Guild of America, dar si un premiu NAACP pentru Cel Mai Bun Film Artistic, iar interpretarea lui Washington i-a adus acelasi premiu pentru Cel Mai Bun Actor Intr-un rol Secundar.
Unul dintre cele mai apreciate roluri pe care Washington le-a facut pana in acest moment a fost turul de forta din "Zi de Instructie", care I-a adus un premiu al Academiei. Filmul a intrat pe prima pozitie la box-office, castigand intr-un sigur week-end peste 23,6 milioane de $. De curand, actorul a mai putut fi vazut in "John Q". Filmul a spart recordul cu premiera sa din week-endul in care se sarbatoreste Ziua Presedintelui, castigand 24,1 milioane de dolari si aducandu-i lui Washington un premiu NAACP pentru Cel Mai Bun Actor intr-un Film Artistic.

In septembrie 2000, Wsahington a jucat in succesul lui Jerry Bruckheimer, "Remember the Titans" (castiguri de 115 milioane de $). In cursul aceluiasi an, a mai jucat in "The Hurricane", colaborand don nou cu regizorul Norman Jewison. A obtinut un Glob de Aur pentru Cel Mai Bun Actor si a fost pentru cea de-a patra oara nominalizat la Premiile Oscar, gratie interpretarii lui Rubin « Hurricane » Carter.

In noiembrie 1999, a avut-o drept partenera pe Angelina Jolie in "Colectionarul de oase". In 1998 a jucat in « Fallen » pentru regizorul Gregory Hoblit si in « He Got Game » al lui Spike Lee. A colaborat din nou cu regizorul Ed Zwick la "The Siege", in care au mai aparut Annette Bening si Bruce Willis.
In vara lui 1996, Denzel Washington a aparut intr-o drama inspirata de viata militara, care s-a bucurat de aprecierea tuturor criticilor; este vorba despre "Courage Under Fire", la care a colaborat din nou cu regizorul filmluui "Glory", Ed Zwick. Mai tarziu in acelasi an, a jucat alaturi de Whitney Houston intr-un film regizat de Penny Marshall, "The Preacher’s Wife". In 1995, l-a avut drept partener pe Gene Hackman in "Crimson Tide", in regia lui Tony Scott; a mai jucat in thriller-ul futurist "Virtuosity"; a fost Easy Rawlins in "Devil in a Blue Dress" (pe care compania lui Denzel Washington, Mundy Lane Entertainment l-a produs in asociere cu Clinica Estetico al lui Jonathan Demme), film regizat de acelasi Carl Franklin care a facut "Out of Time".

Un alt rol care l-a consacrat pe Denzel Washington este cel al lui Malcolm X, in filmul cu acelasi nume al lui Spike Lee. Filmul a fost apreciat atat de critici cat si de public drept unul dintre cele mai bune filme ale anului 1992. Pentru rolul sau, Denzel Washington a primit numeroase distinctii, printre care se numara si o nominalizare la Premiile Oscar pentru Cel Mai Bun Actor.

In plus fata de realizarile sale din domeniul cinematografiei, Denzel Washington si-a asumat in 2000 un altfel de rol. El a produs documentarul HBO « Half Past Autumn : The Life and Works of Gordon Parks », care a fost nominalizat la doua premii Emmy. A mai fost producator executiv pentru "Hank Aaron: Chasing a Dream", documentar biografic realizat pentru TBS care a fost nominalizat pentru un Premiu Emmy. In plus, povestirea pe care a realizat-o dupa legenda lui John Henry a fost nominalizata in 1996 la Premiile Grammy in calitate de Cel Mai Bun Album Pentru Copii, si in acelasi an a primit Premiul NAACP Image pentru interpretarea sa din filmul de animatie pentru copii "Happily Ever After: Rumpelstiltskin".

Nascut in Mt. Vernon, New York, Denzel Washington planuia sa urmeze medicina atunci cand s-a inscris la cursurile Universitatii Fordham. Dar in timp ce lucra ca si consilier intr-o tabara de vara, a aparut intr-una dintre productiile teatrale aflate in plina desfasurare acolo ; s-a molipsit de boala actoriei si s-a intors la Fordham in cursul aceluiasi an, sub indrumarea lui Robinson Stone, unul dintre cei mai cunoscuti profesori ai scolii. Dupa absolvire, el a fost acceptat de prestigiosul American Conservatory Theater din San Francisco, si dupa un an de studiu intens in cadrul programului de dramaturgie, s-a intors la New York

Cariera dramatica a lui Denzel Washington a inceput la New York, cu "Shakespeare in the Park" al lui Joseph Papp, iar mai apoi s-au succedat cu rapiditate numeroase productii in afara Broadway-ului, printre care se numara "Ceremonies in Dark Old Men", "When the Chickens Came Home to Roost" (in care l-a interpretat pe Malcolm X), "One Tiger to a Hill", "Man and Superman", "Othello" si "A Soldier’s Play", pentru care a castigat un Premiu Obie. Productiile dramatice recente ale lui Washington include variantele de pe Broadway ale pieselor "Checkmates" si "Richard III", care a fost produs ca parte a Festivalului liber Shakespeare in the Park, gazduit de Public Theater al lui Joseph Papp.

Denzel Washington si-a facut debutul la Hollywood in 1979, cand a fost distribuit in filmul de televiziune "Flesh and Blood", dar performanta sa dramatica din "A Soldier’s Play", extrem de apreciata de critici, a fost cea care a atras atentia producatorilor de la NBC care se ocupau cu serialul "St. Elsewhere", si a fost in scurt timp distribuit in acest serial, in rolul doctorului Phillip Chandler. Printre celelate aparitii ale sale in seriale de televiziune se numara cele din « The George McKenna Story », « License to Kill » si « Wilma ».

In continuare, Denzel Washington a aparut in "Power" al lui Sidney Lumet, in "Cry Freedom" al lui Richard Attenborough (ocazie cu care a fost nominalizat pentru prima oara la Oscar), "For Queen and Country", "The Mighty Quinn", "Heart Condition", "Glory" (care ii adduce Premiul Academiei pentru Cel Mai Bun actor intr-un Rol Secundar) si "Mo’ Better Blues" al lui Spike Lee. Denzel Washington a mai putut fi vazut in "Ricochet" si in "Mississippi Masala" al lui Mira Nair.

Printre celelalte filme ale lui Denzel Washington se numara "Mult zgomot pentru nimic", in regia lui Kenneth Branaugh, controversatul "Philadelphia" in care il are drept partener pe Tom Hanks, si "The Pelican Brief", cu Julia Roberts, film care se bazeaza pe romanul lui John Grisham.

Ultimele filme ale actorului Denzel Washington

Ultimul film în care a jucat Denzel Washington este The Little Things / Lucruri Mărunte lansat în 2021, un film polițist care poate fi văzut pe HBO GO. Tot în 2021, actorul a jucat în filmul The Tragedy of Macbeth, un rol care este posibil să-l pună din nou pe lista candidaților la Oscar.


Filmele și serialele actorului Denzel Washington

 2021The Little Things / Lucruri Mărunte (titlu HBO)
Joe 'Deke' Deacon
 2018The Equalizer 2
Robert McCall
 2017Roman J. Israel, Esq.
Roman J. Israel, Esq.
 2016Fences / Garduri
Troy Maxson
 2014The Equalizer
Robert McCall
 2012Flight / Zborul
Whip Whitaker
 2012Safe House / Casa conspirativă
Tobin Frost
 2010Unstoppable / De neoprit
Frank


 2006Deja Vu / Dincolo de trecut
Doug Carlin
 2006Inside Man / Omul din interior
Detective Keith Frazier
 2004The Manchurian Candidate / Candidatul altora
Ben Marco
 2004Man on Fire / Om în flăcări
John W. Creasy
 2003Out of Tim / Contratimp
Matt Lee Whitlock
 2002Antwone Fisher
Dr. Jerome Davenport
 2002John Q
John Quincy Archibald
 2001Training Day / Zi de instructie
Alonzo
 2000Remember the Titans / Titanii
Coach Herman Boone
 1999The Hurricane / Carter, zis 'Uraganul'
Rubin Carter
 1999The Bone Collector / Colecționarul de oase
Lincoln Rhyme
 1998The Siege / Stare de asediu
Anthony Hubbard
 1998He Got Game / Să înceapă jocul
Jake Shuttlesworth
 1998Fallen / Demonii printre noi
John Hobbes
 1995-1997Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child (Serial)
Humpty Dumpty / Crooked Man / King Omar (voce)


 1997Mother Goose: A Rappin' and Rhymin' Special (Film TV)
Humpty Dumpty / The Crooked Man (voce)
 1996The Preacher's Wife / Dragoste de înger
Dudley
 1996Courage Under Fire / Curaj în linia întâi
Nat Serling
 1995Devil in a Blue Dress / Diavolul în rochie albastră
Easy Rawlins
 1995Virtuosity / Virtuozitate
Lt. Parker Barnes
 1995Crimson Tide / Valul ucigaș
Hunter
 1993Philadelphia
Joe Miller
 1993The Pelican Brief / Dosarul Pelican
Gray Grantham
 1993Much Ado About Nothing / Mult zgomot pentru nimic
Don Pedro
 1992Malcolm X
Malcolm X
 1992Great Performances (Serial)
Narrator (voce)
 1991Ricochet / Înscenarea
Nick Styles
 1991Mississippi Masala
Demetrius Williams
 1990Mo' Better Blues / Totul pentru Blues
Bleek Gilliam


 1990Heart Condition / Slab de inimă
Napoleon Stone
 1989Glory / Glorie
Pvt. Trip
 1989For Queen & Country
Reuben James
 1989The Mighty Quinn / Marele Quinn
Xavier Quinn
 1982-1988St. Elsewhere (Serial)
Dr. Philip Chandler
 1987Cry Freedom / Strigătul libertății
Steve Biko
 1986The George McKenna Story (Film TV)
George McKenna
 1986Power / Profesionistul puterii
Arnold Billings
 1984A Soldier's Story / Povestea unui soldat
Private First Class Peterson
 1984License to Kill (Film TV)
Martin Sawyer
 1981Carbon Copy / Copie la indigo
Roger Porter
 1979Coriolanus (Video)
Aedile / Roman Citizen / Volscian Citizen / ...
 1979Flesh & Blood (Film TV)
Kirk
 1977Wilma (Film TV)
Robert Eldridge, age 18

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii